Nes

In Nes komt al het goede van het Amelander verleden en heden samen. In het dorp treft u zowel een aantal fraaie commandeurswoningen aan, als ook een modern winkel- en uitgaanscentrum. De oude kern van dit dorp is gebouwd om de vrijstaande kerktoren uit 1723. Deze toren is niet verbonden met een kerk en diende niet als kerktoren maar als zeebaken.

Wie houdt van gezellige drukte is in Nes zeker op zijn plaats. Vele winkels en restaurants met terrasjes harmoniëren met de prachtige oude huisjes en gebouwen die, dankzij een uitstekend restauratiebeleid, dit dorp een sfeer geven die nergens te koop is.

Een sieraad voor het dorp Nes is de R.K. Kerk, welke onder architectuur van de bekende architect Pierre Cuypers in 1878 werd gebouwd. Schuin tegenover deze kerk staat een standbeeld van de oud Amelander Kardinaal de Jong.

De korenmolen "Phenix" welke men aan de noordkant van het dorp vindt, is in 1880 gebouwd. In 1980 is deze molen door de Gemeente Ameland aangekocht. Na de restauratie werd in 1982 de korenmolen voor het publiek open gesteld. De molen maalt weer graan tot meel waarvan de Amelander bakkers het z.g. molenbrood bakken.

Eén van de oudste commandeurshuisjes van Nes staat in de Rixt van Doniastraat. Dit huisje dateert uit 1625 en is de moeite waard om te bekijken. Nes heeft een beschermd dorpsgezicht.
print